Spomenik prirode Tajan

Radi se o najmlađem zaštićenom području u BiH i jedinom u Zeničko-dobojskom kantonu. Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova Spomenika prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Površina je 50 km2. Raspolaže svim potrebnim objektima i infrastrukturom za zanimljiv i prijatan boravak gostiju. Tajan nudi mogućnosti da se bavite adrenalinskih sportovima i aktivnostima, kao što je sportsko penjanje, planinarenje, kanjoning i brdski biciklizam. Više stotina šumskih staza i puteva kroz netaknutu prirodu idealni su za vožnju bicikla, pješačenje ili planinarenje.

Info centar

Spomenik prirode Tajan smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. U Info centru na lokaciji N 44°20’30ʺ E 18°11’47ʺ, na nadmorskoj visini od 360 metara, nalazi se polazna tačka za istraživanje Tajana na kojoj možete dobiti sve potrebne informacije i iznajmiti potrebnu opremu. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi. Do parka možete da dođete iz dva pravca. Ako idete prema Kaknju, skrećete na regionalni put za izletište Ponijeri. Drugi pravac od Zavidovića, a onda nastavite 15-ak kilometara sve do Kamenice koja se nalazi u sjevernom dijelu Parka.

Kanjon i jezero Mašica, Lukina pećina

Ljubitelji prirode mogu da uživaju u gustim crnogoričnim šumama i beskonačnim stazama u brdima. Jedan od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini svakako je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, a na pojedinim mjestima širok samo tri metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše, formira se potok Suhodol. Kanjon je bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san.

Na 12 kilometara od Info centra Tajan nalazi se i jezero Mašica. Obale jezera uokvirene gustom šumom, uređene staze za šetnju oko jezera, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama zasigurno će boravak svih posjetitelja učiniti nezaboravnim.

Lukina pećina je zanimljiva jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda (slično kao i u pećini Orlovača nadomak Sarajeva) koji su stari preko 15.000 godina. Ako želite, možete da iznajmite opremu za obilazak pećina uz pratnju iskusnih speologa. Također, možete da uživate i u Srednjoj pećini u kojoj možete da vidite dvorane koje su ukrašene pećinskim nakitom, stalagmitima i stalagtitima.

Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada rijeke Gostović. To je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone.

Brdski biciklizam, rafting, planinarenje

Turisti posjećuju ovaj park kako bi doživjeli iskustva adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Također, park Tajan je idealan za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica nudi brojne mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Ukoliko želite u info centru možete iznajmiti i opremu za brdski biciklizam, kao i za planinarenje.

Više od 200 kilometara je markirano i snimljeno GPS uređajem. Također, spomenute staze spojene su markacijom i sa susjednim gradovima, pa je moguće sigurno putovati između Zavidovića, Kaknja, Zenice, Breze i Vareša. Prva brdskobiciklistička utrka u historiji bosanskohercegovačkog biciklizma održana je upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine kada se na prostorima Tajana održava MTB XC utrka.

Endemske biljne i životinjske vrste

Tajan je bogat biljnim i životinjskim svijetom. Svoj dom ovdje su pronašli medvjedi, vukovi, lisice, jeleni, zečevi, divlje mačke, veprovi, ali i pojedine endemske biljne i životinjske vrste kao što su bosanski ljiljan, Gregersenova mlječika i 4 nove životinjske vrste koja se nalaze samo na Tajanu (Cyphonetes tajanus, Brachydesmus mulaomerovici, Plusiocampa atom i Belgrandiella bajraktarevici).