Pećine na Tajanu

Tajan predstavlja područje sa najvećim brojem speleoloških objekata po jedinici površine u BiH. Do sada je istraženo preko 120 objekata, ali kao najatraktivnije i za turiste najpristupačnije možemo izdvojiti Lukinu pećinu i Pećinu u Srednjoj stijeni. O bogatstvu i značaju speleoloških objekata najbolje govori činjenica da su do sada u pećinama Tajana otkrivene i opisane tri za nauku nove životinjske vrste. Prva je tajanska pećinska mokrica (Cyphonetes tajanus), druga je stonoga (Brachydesmus mulaomerovici), koja je dobila ime po našem naučniku Jasminku Mulaomeroviću. Treća je atomova dvorepka (Plusiocampa atom), koja je dobila ime u čast 40 godina rada sportskog i naučno-istraživačkog kluba Atom – inicijatora svih istraživanja na Tajanu.

Lukina pećina

Lukina pećina smještena je u podnožju vertikalnih litica Srednje stijene na nadmorskoj visini od 930 m. Tačna lokacija pećine je: N 44°18'46” E 18°06'34”. Do nje se dolazi iz pravca jezera Mašica, uređenom i markiranom planinarskom stazom. Za uspon do pećine je potrebno oko 40 minuta laganog hoda. Duga je 200 m i cijelom dužinom je ukrašena raznovrsnim sigama i pećinskim ukrasima čiji spektar boja ide od čisto bijele do tamno crvene. Stropovi su na pojedinim dijelovima niski pa se potrebno provlačiti, što zahtijeva obaveznu speleološku opremu.

Zanimljiva je po nalazu kostiju, okamenjenih legla i „brušenja“ izumrle vrste pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) starosti oko 15 000 godina. Takođe su nađeni ostaci crvenog jelena i pećinske hijene, ali i tragovi boravka čovjeka stari nekoliko stoljeća. Njeno istraživanje započelo je 1982. godine, a sada se na njenom ulazu nalaze zaključana vrata kako bi se spriječio nekontrolisan ulazak turista i narušavanje prirode i živog svijeta.

Pećina u Srednjoj stijeni

Pećina u Srednjoj stijeni nalazi se 15-tak minuta hoda od Lukine pećine. Do nje takođe vodi uređena i markirana planinarska staza. Smještena je na 970 metara nadmorske visine, a tačna lokacija je: N 44°18'41” E 18°06'29”. Otkrivena je u maju 2003. godine. Poznata je po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa, a posebno po stalagmitu koji podsjeća na majku sa djetetom. Zbog količine raznog pećinskog nakita može se slobodno reći da je ovo jedna od najljepših pećina u BiH.

Otvorena je za turističke posjete uz pratnju speleologa, a ulaznice i oprema za ulazak u pećinu se preuzimaju u Info centru Spomenika prirode Tajan u Kamenici. Kroz cijelu dužinu pećine izrađeni su metalni mostovi kako bi se turistima omogućilo sigurnije i ugodnije kretanje, ali i da bi se pećinski ukrasi sačuvali od gaženja i uništavanja. Ova pećina je dom i zimovalište za nekoliko vrsta šišmiša, a i u njoj se takođe mogu naći tri endemske tajanske vrste.