Kamene kugle u Zavidovićima

Ako se Zavidovići mogu pohvaliti nečim što je rijetkost i u svjetskim okvirima, onda bi to svakako bile kamene kugle u naselju Grab. Nalaze se na koordinatama N 44°27’16ʺ E 18°10’30ʺ, na nadmorskoj visini od 260 metara. Ovo najveće nalazište kamenih kugli u Evropi je možda i najmisterioznije mjesto u čitavoj zemlji, s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da kaže kako su ove kugle savršeno preciznog oblika dospjele na ovo mjesto.

Do danas ih je pronađeno oko 60, od kojih je 11 sačuvano u odličnom stanju, a dosta ih je nažalost polomljenih. Pojedine kugle su promjera i do 2 metra, ali ono što je posebno zanimljivo je da su sve poredane uz potok u šumi i nalaze se veoma blizu jedna druge.

Sam prilaz mjestu veoma je dobro uređen, s parkingom namijenjenim posjetiocima. Kako bi se mjesto prilagodilo turistima, napravljene su klupe i nadstrešnice. Ulaz je besplatan, ali ako želite možete donirati manji iznos za održavanje ovog sjajnog mjesta.

Najveća kamena kugla u Zavidovićima, mase 37.32 tone, otkrivena je u martu 2016. godine, u mjestu Podubravlje. Tačna lokacija je N 44°26'11ʺ E 18°07'38ʺ.